Top

Over de kunstenaar

De edelsteenfoto's zijn tientallen jaren geleden gemaakt door Wilma van Opstal (destijds edelsteenkundige/juwelier en tegenwoordig uitvaartondernemer). Zij maakte gebruik van een microscoop en analoge fotocamera. Dit is haar verhaal.'Als kind al was ik gefascineerd door edelstenen, door hun magische uitstraling en geheimzinnige schittering. Daarom specialiseerde ik mij na mijn juweliersopleiding in de edelsteenkunde. Als gemmoloog (edelsteenkundige) ontdekte ik via de microscoop de prachtige kleuren en vormen die zich schuilhielden in het binnenste van edelstenen en ik besloot dat ik deze wondere microwereld wilde gaan delen met anderen. Elk uurtje dat ik vrij was ging ik op ontdekkingsreis met de microscoop.

 

Nadat ik uitgevonden had hoe ik, wat ik zag door de microscoop, kon vastleggen met behulp van microfotografie, ging ik presentaties houden om ook anderen van al dit moois te laten genieten. Overal waar ik kwam waren mensen diep onder de indruk van wat ik ze liet zien. Het mooie daarbij is, dat iedereen er steeds weer iets anders in ziet. De beelden roepen blijkbaar voor iedereen andere gevoelens op en zijn zo als het ware een afdruk van een mystieke, andere wereld, achter de onze.


 

Mensen vroegen mij afdrukken van de foto's om in te lijsten en zo werd het idee geboren om ze in diverse maten te vergroten en te voorzien van de best passende lijsten en passe-partouts. Waar anderen van edelstenen sieraden maken om te dragen, maak ik sindsdien sieraden voor aan de wand, wandsieraden dus.

Mijn omzwervingen in de microkosmos hebben mij onmiskenbaar bewust gemaakt van een grotere waarheid, die wij ieder op onze eigen manier benoemen. De registraties van mijn fascinerende ruimtereizen in een ander universum zijn vastgelegd op het juiste moment en afgedrukt zonder manipulatie. Helder en eerlijk. Ze bieden een altijd veranderende tijdloze blik in de oneindigheid en een diepere kijk in de wereld en daardoor in onszelf….'

Wilma van Opstal

Bekijk en beluister ook deze video's waarin Wilma haar passie met je deelt.